Yritämpä nyt aloittaa esittelemään meidän eläimiä. Aloitetaan koirista, kun ovat tuossa listalla ensimmäisenä.


Koiramme ovat rodultaan border collieita. Nopalle on kertynyt ikää jo 14,7 vuotta ja Lotalle ja Liinulle 6 vuotta.
Noppa on paimenkoira linjaa ja paimenvaisto siltä löytyykin. Nyt tosin on jo eläkeläinen ja lähinnä tupakoirana, kun ikä alkaa painaa.
Nuorempana se oli erittäin kova hakemaan keppiä ja monesti kepin heittäjä väsyi ennen koiraa.

Silloin, kun meillä oli vielä kanoja ne kulkivat vapaana ja joskus joku niistä saattoi vaikkapa säikähtäessään juosta ties minne. Nopan kanssa sitten etsittiin niitä sanasta "etsi tipu" ja aina löytyi.
Nopan vakio hommiin kuului myös kanien paimentaminen tuijottamalla häkin läpi. Vielä senkin jälkeen, kun kaneja ei enää ollut, Noppa saattoi käydä tarkistamassa kanihäkillä, jos vaikka kanit olisi jostain ilmestynyt.
Lehmät pelottavat Noppaa varsinkin nuorempana, lampaita se sensijaan paimenteli mielellään.

Noppa

Naapurustoon tuli oikein komea border collie uros josta Noppa omatoimisesti päätti ottaa sulhon itselleen... niin syntyi keisarinleikkauksella pentue, muistaakseni kuutisen  pentua joista Lotta ja Liinu jäi henkiin.
Noppa ei oikein ymmärtänyt leikkauksella syntyneitä pentuja omakseen. Liinu oli ihan pienenä hieman heikko ja sitä syötettiin pipetillä, Lotta sen sijaan veteli emosta maitoa vähän liiankin kanssa. Siinä, kun toinen kiljui nälkää, toinen kiljui liian täyttä mahaa..

Lotta ja Liinu on siis puoliksi paimennus- puoliksi näyttely linjaa, mutta paimennusvaisto niillä on molemmilla. Liinu tykkää paimentaa lehmiä ja Lotta lampaita. Jostain syystä Liinu pelkää vähän lampaita, tosin sen äänekäs tapa paimentaa sopiikin paremmin lehmille. Lottaa ei lehmät kauaa jaksa kiinnostaa, ei se niitä pelkää, ne vaan ovat sen mielestä tylsiä.
Kaikille kolmelle koiralle on yksi juttu ylitse muiden, postin haku. Silloin jää vaikka ruoka kesken syömättä kuppiin, kun postia on päästävä hakemaan 300 metrin päästä laatikosta. Ja voi sitä harmia jos jostain syystä ei pääse mukaan, silloin ulvotaan kuorossa.

Postin hakua odottamassa vas. Liinu oik. Lotta


Vaikka nyt tulikin paljon puhetta paimentamisesta, koiramme ovat pääasiassa lemmikkejä, paimennus on toissijaista. Ulkona ja sisällä kulkevat mukana kaikissa touhuissa, energiaa ja vauhtia tällä rodulla piisaa.